Om Sletthallen

Kennel Sletthallen ble stiftet i 1974 og vi importerte våre fire første amerikanere.

Importene ble lagt merke til fra første stund på den norske jaktprøvearenaen. Av de første fire individene vant en Kongepokalen, en annen ble nummer to i Norsk Derby og de to andre ble begge premiert i vinnerklassen. Vi har stadig arbeidet med å forbedre blodslinjene.Flere engelsksettere er importert med jevne mellomrom gjennom årenes løp og utavlseffekten har vært formidabel.

De første amerikanerne som kom til landet gikk ofte noe stort og var ikke alltid like lette å dressere. Senere har vi konsentrert oss om hunder fra "Shooting dog" linjer som har et søk mer tilpasset norske forhold i motsetning til "All age" linjer som går ekstremt stort. I dag har vi kommet frem til en type hund som passer vårt lynne og terreng. De jakter godt på høyfjellet så vel som i skogen. Flere har også gjort det godt i utstillingsringen.

I 2005 konkurrerte vi, for første gang, med noen av hundene på internasjonale prøver i Danmark i forbindelse med VM og EM. Vi deltok primært for å se gode hunder fra andre land og bli kjent med folk som deler vår interesse for stående fuglehunder. En av våre hunder, Sletthallens Cash, utmerket seg også her med utenlandske dommere. Han tok bronse som deltager på det norske VM laget og ble nummer 6 i Europa Cup for Engelsksettere. Det er blitt flere turer utenlands siden den gang.

Under kennelnavnet Kennel Sletthallen har Hans Rasmus Astrup drevet oppdrett av engelsksettere siden 1974, blant annet basert på hunder importert fra USA. Primært har vi ønsket å dekke eget behov for gode jakthunder.

Bautaen til høyre er til minne og heder for alle våre firbente jaktkamerater som nå har vandret. Denne er reist inne på fjellet på Sletthallen. Hundene er alle oppført med messing-plaketter og en bronseskulptur av Finnvellen's Cherokee topper bautaen med utsyn over terrenget.
Det er blitt en tradisjon at vi samles ved bautaen første jaktdag hver høst og minnes våre tidligere jaktkamerater og fine opplevelser i fjellet.

På 70-tallet var det startet en debatt i engelsksettermiljøet om utviklingen i de norske blodslinjene det ble avlet på. Enkelte hevdet at rasen var i ferd med å degenerere. Norge var et lite land, og fra århundreskiftet hadde det hovedsakelig vært avlet på norske blodslinjer. Det ble vist til at mange hunder var nervøse med lite robust gemytt, og at heller ikke jaktegenskapene lenger var på topp. Det ble derfor argumentert for at nytt blod måtte krysses inn i de norske linjene. Vi valgte å benytte oss av amerikanske blodslinjer.
Det var imidlertid ikke helt enkelt å importere hunder til Norge. Ikke mange hadde kontakter med utenlandske fuglehundmiljøer og myndighetene krevde seks måneders karantene.

Sommeren 1974 fikk vi kjøpt en valp, Gråvola's Cash Pax, etter en av de få amerikanske hundene som hadde funnet veien til Norge - Silver Heights Cash. Denne hunden var importert fra kennelen Smith Setters. Cash Pax gjorde et godt inntrykk og det tok ikke lang tid før vi bestemte oss for å ta turen over Atlanteren for å se på flere hunder. To av hundene som ble kjøpt på denne første turen var I'm Oscar og Tomoka's Lady Bird fra Smith Setters.
De amerikanske setterne var et særpreget syn i Norge med sine "twelve o'clock tails", haler som står rett opp i stand. Ikke alle var like begeistret for dette innslaget. Eksteriørmessig var det også en utbredt oppfatning at de amerikanske setterne generelt stod langt tilbake for den norske standarden med smekre linjer og lange faner.

Også i jaktsammenheng kunne man bli skremt av amerikanerne, som med sin store jaktlyst og kraftige bygning fremstod som rene jaktmaskiner.
Etter å ha samarbeidet med flere anerkjente kenneler i USA har vi kommet frem til den type hund som passer best for norske forhold hos Smith Setters i Georgia. Mens enkelte amerikanere har et søk i kategorien "over alle hauger", er hundene fra Smith såkalte "shooting dogs", med et søk som passer godt til norske forhold. Gjennom 30 års nært samarbeid med Harold Ray hos Smith Setters har vi importert rundt 15 hunder.

Vi er i dag veldig fornøyd med våre robuste, jaktglade og dresserbare settere med amerikanske aner. Flere har også gjort det bra på utstilling i senere år. Utavlseffekten har vært meget vellykket og resultatene gjennom mange år taler for seg.

Hunder fra Kennel Sletthallen og deres avkom tatt flere Kongepokaler og andre titler. Kennelen har vunnet over 600 jaktpremier, hvorav 130 1. premier i vinner klasse og 12 NM vinnere (de fleste med Kongepokal). Resultatene har ikke bare gledet oss personlig, men har også hatt en betydning for det norske fuglehundmiljøet.

Det er Fredrik Aalerud og hans samboer, Elisabeth Kallevig, som trener og fører hundene. Ettersom sønnene Thomas og Haaken er blitt ivrige jegere har jakten vært prioritert i senere år fremfor prøvesporten.